Nit Europea de la Recerca 2024

Contenido en el idioma por defecto

k

La Nit Europea de la Recerca, que organitza la Universitat de les Illes Balears, torna a Palma amb itineraris científics, monòlegs i una mostra d’experiments! Us esperam el divendres 27 de setembre horabaixa davant l’edifici de l’Autoritat Portuària, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma


Amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i traslladar al públic la recerca que fan els investigadors, la Nit Europea de la Recerca torna a Palma, un any més, amb l'organització de la Universitat de les Illes Balears (UIB), el Govern de les Illes Balears i amb la participació de diversos centres de recerca de les Illes Balears. Es tracta de l’esdeveniment de divulgació científica més multitudinari d’Europa, que enguany es durà a terme el divendres 27 de setembre de manera simultània en més de 400 ciutats europees.

A Palma les activitats començaran a partir de les 16.45 hores amb un dels cinc itineraris científics prevists i organitzats per la UIB, a través de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC), que començaran davant l’edifici de l’Autoritat Portuària, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma. Tots els itineraris científics partiran des d’aquest punt, amb temàtiques diverses: història de l’art, botànica, arquitectura, biodiversitat, i teledetecció. A més, hi haurà sis minixerrades amb la participació de cinc investigadores i investigadors de la UIB que oferiran monòlegs científics sobre el tractament del càncer, la pol·linització, el paisatgisme, la psicolingüística, la biodiversitat i les matemàtiques. Finalment, la Nit Europea de la Recerca també tindrà una petita mostra o fira d’experiments on la Universitat i els diferents centres de recerca de les Illes Balears —amb la coorganització del Govern de les Illes Balears— exposaran les seves activitats i projectes de recerca. Les temàtiques que aportaran els investigadors de la UIB a aquesta mostra són: biodiversitat, llengua i cognició, matemàtiques, àrees STEM i arqueologia.

Totes les activitats seran gratuïtes i d’accés lliure, però per assistir a algun dels cinc itineraris científics cal fer una inscripció prèvia a través d'aquest formulari en el període d’inscripció, del 16 al 26 de setembre. Per assistir a les altres dues activitats (minixerrades científiques i mostra d’experiments) no cal cap tipus d’inscripció i l’accés és totalment lliure a l’espai, davant l’edifici de l’Autoritat Portuària, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma.

En aquest espai hi haurà també diverses activitats dels centres de recerca de les Illes Balears (l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA; l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos, IFISC; el Consell Superior d’Investigacions Científiques, CSIC; el Centre Oceanogràfic de les Balears, COB-IEO; el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears, SOCIB; l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, IGME; l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears, IdISBa; l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears, IRFA, i la Societat d’Història Natural de les Balears, SHNB, entre d’altres) i estarà instal·lada una furgoteca que oferirà una àmplia oferta de menjar i begudes. També hi haurà música i projeccions de vídeos, projectes de recerca i documentals.

Grup 9 d'universitats i Science4All
La Nit Europea de la Recerca està integrada en el consorci Grup 9 d'universitats (G9) a través de les unitats de cultura científica i de la innovació, entre les quals, la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC) de la UIB. El Grup 9 d'universitats és una associació sense ànim de lucre formada per les universitats públiques espanyoles que són les úniques a les respectives comunitats autònomes: Universitat de Cantàbria, Universitat de Castella - la Manxa, Universitat d'Extremadura, Universitat de les Illes Balears, Universitat d'Oviedo, Universitat de Saragossa, Universitat Pública de Navarra i Universitat del País Basc. Compta també amb la participació de la Universitat de La Rioja com a universitat associada. A més, des de 2023, la Universitat de Múrcia forma part del G9 com a universitat col·laboradora. En conjunt, aquestes institucions abasten el 40 per cent del territori espanyol, i destaca l'àmplia cobertura geogràfica del projecte.

El Grup 9 d'universitats desenvolupa activitats de divulgació del nou projecte G9 Science4All gràcies al finançament obtingut de la Comissió Europea per desenvolupar activitats entre les quals es troba la Nit Europea de la Recerca, finançada per la Comissió Europea mitjançant les accions Marie Skłodowska-Curie (MSCA) —iniciativa per fomentar les carreres científiques a Europa—, que s'emmarquen en l’Horitzó Europa, programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea. Els objectius principals són acostar la figura dels investigadors als ciutadans perquè coneguin la tasca que duen a terme i els beneficis que aporten a la societat, així com fomentar l'elecció d'una carrera científica entre els alumnes i eliminar les barreres de gènere.

Cinc itineraris científics

Els recorreguts científics per Palma, de temàtica diversa, seran guiats per investigadors i investigadores de la UIB i tindran uns 45 minuts de durada cada un, amb sortida i arribada a l’esplanada davant l’edifici de l’Autoritat Portuària de Balears, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma. És una activitat de franc que requereix inscripció prèvia, a través d'aquest formulari, amb una capacitat màxima de 50 persones cada itinerari. L’horari de començament és diferent en funció de l’itinerari: un comença a les 16:45 hores, un altre, a les 17:30 hores, i tres més, a les 18:45 hores. 

Itinerari 1: «Visita guiada a la Seu»
Guia: Andreu Villalonga (professor d’Història de l’Art i Patrimoni del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, i investigador principal del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB).

Lloc de trobada: esplanada davant l’Autoritat Portuària de Balears, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma.

Recorregut: desplaçament a peu fins a la Seu de Mallorca i visita guiada a l’interior.

Hora de començament de l’activitat: 16:45 hores. Durada: 45 minuts

Itinerari 2: «Arbres singulars de Palma»
Guia: Llorenç Gil (professor d’Ecologia Vegetal i de Botànica al Departament de Biologia de la UIB, i investigador del Grup d’Ecologia Interdisciplinària de la UIB).

Lloc de trobada: esplanada davant l’Autoritat Portuària de Balears, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma.

Recorregut aproximat: l’Hort del Rei, la Llotja, passeig del Born, carrer de Sant Jaume, la Misericòrdia, la Rambla, Cort i l’Hort del Rei.

Hora de començament de l’activitat: 17:30 hores. Durada: 75 minuts

Itinerari 3: «L’espai públic al front marítim de Palma»
Guia: María Sebastián (professora i investigadora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB).

Lloc de trobada: esplanada davant l’Autoritat Portuària de Balears, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma.

Recorregut: la ruta proposa una passejada entre l’Autoritat Portuària i el Parc de la Mar per descobrir de quina manera la configuració urbana i arquitectònica ha marcat els usos del front litoral de Palma al llarg del segle XX. S’analitzarà de quina manera els projectes realitzats i d’altres que varen quedar damunt el paper plantegen qüestions entorn del patrimoni artístic, la ciutadania i el turisme.

Hora de començament de l’activitat: 18:45 hores. Durada: 45 minuts

Itinerari 4: «Observació de gavines i aus urbanes»
Guia: Jason Moss (biòleg i ornitòleg. Treballa a la Universitat de les Illes Balears, a l’àrea de Zoologia del Departament de Biologia de la UIB, com a tècnic especialitzat en aus marines).

Lloc de trobada: esplanada davant l’Autoritat Portuària de Balears, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma.

Recorregut: passejada cap al moll de pesca davant la Llotja de Palma per observar gavines i aus marines, i parlar-ne. A la tornada, aturada davant la Seu de Mallorca per cercar la parella de falcons pelegrins que normalment volta per la catedral. Es recomana portar prismàtics, però no és imprescindible.

Hora de començament de l’activitat: 18:45 hores. Durada: 45 minuts


Itinerari 5: «Les infraestructures intel·ligents de Palma. SmartCity»
Guia: Maurici Ruiz (professor de Geografia Física a la UIB i director del Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció (SSIGT) de la UIB).

Lloc de trobada: esplanada davant l’Autoritat Portuària de Balears, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma.

Recorregut: per determinar.

Hora de començament de l’activitat: 18:45 hores. Durada: 45 minuts

Monòlegs científics

A les 18:45 hores començaran les minixerrades científiques davant l’edifici de l’Autoritat Portuària, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma, amb la participació de sis investigadores i investigadors de la UIB, que oferiran els monòlegs següents:

1. A les 18:45 hores: «T’agrada fer matemàtiques, però potser encara no ho saps». Resoldre problemes, raonar, explicar, representar i connectar la realitat amb les matemàtiques forma part del nucli de l’activitat matemàtica. Tots estam capacitats per fer matemàtiques i valorar-les com el que són: una de les creacions culturals més importants de la història de la humanitat. Anima’t a fer-ne! Ens ho diu Daniel Ruiz, professor titular de Ciències Matemàtiques a la UIB i investigador del grup de recerca Soft Computing, Processament d'Imatges i Agregació (SCOPIA).

2. A les 19:15 hores: «Nous sistemes de tractament del càncer». De quina manera, amb una quimioteràpia intel·ligent i un tractament localitzat, es pot arribar a millorar el tractament contra el càncer? Ens ho explicarà la doctoranda Maria Teresa Perelló, que desenvolupa la seva activitat investigadora amb el grup de recerca en Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT) de la UIB. Ella ha estat la guanyadora de la fase local de les Illes Balears de la darrera edició del concurs HiloTesis, i menció especial del jurat a la fase estatal.

3. A les 20:00 hores: «Fes una passejada pel costat salvatge: descobreix la biodiversitat de les Illes Balears». A càrrec de Tommaso Cancellario, responsable de la unitat de gestió de dades del Centre Balear de Biodiversitat (CBB) de la UIB, que ens parlarà sobre la increïble diversitat de les espècies que habiten l'arxipèlag balear i la seva importància als ecosistemes, i també sobre la manera com la biodiversitat contribueix a salvaguardar la bellesa natural de les illes.

4. A les 20:45 hores: «De quina manera aprenem idiomes?», A càrrec de Marta Rivera, del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB, que ens explicarà quins factors ens ajuden a aprendre i dominar les noves llengües des de la psicolingüística. Aquesta investigadora participarà a la propera edició de Naukas Palma 2024.

5. A les 22:15 hores: «Els jardins en el paisatge històric de Palma».A la xerrada incidirem en el valor patrimonial dels jardins com a testimonis vàlids per aproximar-nos al coneixement de les societats històriques, de la seva sensibilitat artística i dels seus coneixements científics. Tot plegat, amb l’objectiu de recuperar la memòria d’uns espais que caldrà prendre en consideració en els reptes del desenvolupament sostenible de l’urbanisme contemporani. Ens ho explicarà Júlia Roman, doctora en Història de l’Art, professora i investigadora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB.

6. A les 22:45 hores: «La pol·linització. Sexe, mentides i enganys». Al voltant del 5 per cent de les plantes amb flor tenen pol·linització per engany. Les estratègies són diverses (engany alimentari, per lloc de posta o sexual) i s’explicaran a través de diversos exemples en una xerrada, segur que molt interessant, a càrrec de Joana Cursach i de Miquel Capó, professors del Departament de Biologia de la UIB. Joana Cursach participarà a la propera edició de Naukas Palma, que tindrà lloc al Palau de Congressos el dia 5 d’octubre.

Les minixerrades científiques, que es desenvoluparan entre les 18:45 i les 22:45 hores, tindran la participació d’investigadores i investigadors d'altres centres de recerca de les Illes Balears com l’IFISC, el COB-IEO, l’IGME, l’IdISBa, l’IRFAP i la SHNB. Les xerrades seran presentades, i s’hi projectaran vídeos i fotografies. Devora l’escenari hi haurà una furgoteca amb una àmplia oferta de menjar i begudes, i taules i cadires al voltant per poder fer els àpats.

Projecció del vídeo Naukas Palma 2024

En el transcurs de la representació dels monòlegs científics de la Nit Europea de la Recerca es projectarà un vídeo promocional de Naukas Palma 2024, esdeveniment que tindrà lloc el 5 d’octubre al Palau de Congressos de Palma, amb el lema 360º de Ciència. Es tracta d’un xou de ciència o esdeveniment de divulgació científica —el de més repercussió d’aquestes característiques que s’organitza cada any a Espanya— en el qual cada ponent intervé durant uns 20 minuts, amb un llenguatge molt planer, atractiu i comprensible per a tothom, sobretot per tractar de captivar l'auditori, si convé, amb l'ajut d'altres elements artístics, audiovisuals, teatrals o musicals. Naukas Palma, 360º de Ciència, s’adreça a tot tipus d’espectadors: públic familiar i de totes les edats, alumnes de primària i secundària, estudiants universitaris, professors i investigadors.


Mostra d’experiments

A partir de les 18 hores, la Nit Europea de la Recerca tindrà diversos punts d'exposició, explicacions i demostracions sobre les àrees de recerca que es desenvolupen a la UIB. Aquesta mostra, a la qual també participaran altres centres de recerca de les Illes Balears, es farà igualment a l’esplanada ubicada davant l’edifici de l’Autoritat Portuària, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma. La UIB tindrà tres estands, en els quals es mostraran un total de sis activitats, que són les següents:

1. «Descobreix els secrets de la biodiversitat balear». Vine a conèixer un espai únic on la ciència i la natura es donen la mà! Aprendràs com processam els exemplars de les nostres col·leccions i com les eines de genòmica desxifren els secrets més amagats de les espècies del nostre arxipèlag. També t'explicarem com transformam tot aquest munt de dades genètiques i ecològiques en informació valuosa per a la conservació i gestió de les espècies i dels espais naturals. I, a més, et mostrarem l'eina que desenvolupam per visualitzar la informació de la diversitat biològica. Centre Balear de Biodiversitat (CBB) de la UIB.

2. «La relació íntima entre llenguatge i pensament». Mostra de l’aparell fonador a través d’un model anatòmic i demostració de proves informatitzades sobre llengua i cognició. Laboratori d’Investigació en Desenvolupament, Educació i Llenguatge (I+DELab) de la UIB.

3. «Poliòminos, policubs i altres coneguts». Pots muntar un rectangle amb 12 peces de 5 quadrats cada una? I construir el cub més famós de la història a partir de cubets més petits? Alumnes i professors d’ESTALMAT-Illes Balears et proposaran diferents reptes matemàtics que segur que et faran pensar i gaudir una bona estona. Projecte ESTALMAT-UIB.

4. «Jocs de cartes GeniusUp». Explicació del projecte GeniusUp, que té com a objectiu donar a conèixer els innovadors i dinàmics jocs de cartes GeniusUp per promocionar l’àrea STEM entre l’alumnat, a més de promoure el seu interès per les disciplines essencials que conformen l’àrea STEM. La iniciativa pretén també fomentar la divulgació de les TIC de manera lúdica per mitjà de jocs i videojocs. Unitat d'Innovació en Videojocs i IA (UVJIA) de la UIB.

5. «Exploram el passat: com la ciència il·lumina la prehistòria balear». Els investigadors i investigadores d'ArqueoUIB ens mostren com la ciència ens connecta amb el passat més remot. Fondrem una destral de bronze com a la prehistòria, i descobrirem què ens revelen els pòl·lens i els carbons antics, i com les tècniques ceràmiques de les comunitats prehistòriques de les Balears ens ajuden a entendre millor el seu món. ArqueoUIB. Grup de recerca de cultura material i gestió del patrimoni arqueològic de la UIB.

6. «Físics i matemàtics, els tècnics d'imatge i so de l’univers». Com et veuries a través dels ulls de Van Gogh? I a prop d'un forat negre? Submergeix-te en un viatge apassionant on les matemàtiques i la física s'uneixen per desvelar els misteris de l'univers. En aquesta activitat, et convidem a experimentar com les tècniques d'aprenentatge profund es poden utilitzar per al tractament d'imatges, i et guiarem a través del fascinant món de les ones gravitacionals i els forats negres. Institut d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3).

Inscripció per assistir als itineraris científics

Les places per als itineraris científics organitzats per la UIB són limitades, amb un màxim de 50 persones per cada itinerari. Per això, és necessària una inscripció prèvia i gratuïta en aquest enllaç. Si hi voleu participar, assegurau-vos de registrar-vos-hi mitjançant el formulari d'inscripció i d'indicar l'itinerari preferit (1, 2, 3, 4 o 5), així com el vostre nom i el nombre de places que necessitau. Recordau, així mateix, que els itineraris científics comencen a hores diferents (consultau l’horari de cadascun), però tots al mateix punt: davant l’edifici de l’Autoritat Portuària, devora el carrer del Moll, al port Vell de Palma.

No us perdeu aquesta oportunitat d'explorar el món de la recerca científica, a peu de carrer, en un ambient divertit i informatiu. Us esperam a la Nit Europea de la Recerca a Palma!

Lloc de trobada per als itineraris i la Festa de la Nit Europea de la Recerca 2024

k

k

Documentos relacionados

Páginas relacionadas

Contenido en el idioma por defecto

Amb la col·laboració de: 

f