Ciència a Tot Tren 2024

Contenido en el idioma por defecto

ciència a tot tren


Tornen les minixerrades científiques dins el tren de Sóller amb visites guiades al Museu de la Mar, al Museu Balear de Ciències Naturals, al Jardí Botànic de Sóller i una demostració de cuina en directe!

Amb l’objectiu de donar a conèixer a tothom els diversos avanços científics, disset investigadors de diverses institucions públiques de recerca de les Illes Balears s’han unit per tornar a organitzar la jornada divulgativa Ciència a Tot Tren, que enguany serà dia 9 de novembre al tren de Sóller, en el trajecte d’anada i tornada entre Palma i Sóller. S’espera que hi assisteixin devers 300 persones, repartides en cinc vagons del tren, a més de la locomotora, que tindran l’oportunitat d’escoltar minixerrades científiques de temes vinculats a la teràpia cel·lular, les espècies invasores, la biodiversitat, les ones gravitacionals, els residus alimentaris, el cervell, la intel·ligència artificial, el canvi climàtic, el món més microscòpic de l'oceà, les noves maneres d'obtenir energia sostenible, el plasma de les estrelles, les xarxes, el sucre en sang...


A més de les minixerrades científiques, també hi haurà una sèrie d’activitats quan el tren hagi arribat a Sóller. En concret, el públic tindrà l’oportunitat de visitar gratuïtament algun dels centres culturals i científics més rellevants de la zona, com són el Museu de la Mar, al Port de Sóller; el Museu Balear de Ciències Naturals i el Jardí Botànic de Sóller, on, a més i com a novetat, es farà una demostració de cuina en directe, a càrrec del cuiner Juan Antonio Fernández, amb tasts científics vinculats a la glicació enzimàtica de les proteïnes o l’efecte Maillard.

Hi haurà visites guiades i organitzades a cada un dels centres esmentats. La del Museu de la Mar al Port de Sóller serà a les 12 hores. La visita al Museu Balear de Ciències Naturals i al Jardí Botànic de Sóller es farà conjuntament i repartida en tres torns: a les 12 h, a les 12:30 h i a les 13.00 h. La demostració de cuina en directe es farà entre les 12.30 h i les 13.30 h davant de l’edifici del Jardí Botànic de Sóller.
Les xerrades divulgatives continuaran al Tren de Sóller en el trajecte de tornada a Palma, que tindrà la sortida de l’estació del ferrocarril de Sóller puntualment a les 16.30 hores.

Quan i com

L’activitat tindrà lloc dissabte, 9 de novembre. El xiulet del tren indicarà la sortida des de l’estació de Ferrocarrils de Sóller a la plaça d’Espanya de Palma, programada a les 10 hores. El tren efectuarà una aturada de cinc minuts al Mirador des Pujol, perquè els passatgers puguin estirar les cames i fer fotografies. L’horari de tornada des de Sóller serà a les 16.30 hores. Les persones que s’apuntin a la visita al Museu de la Mar de Sóller hauran d’agafar el tramvia en arribar a l’estació, seguint les indicacions de l’organització.

Activitat de franc i formulari d’inscripció

L’esdeveniment és obert a gent de qualsevol edat que tingui interès per la ciència, i ofereix una oportunitat perquè els participants coneguin la recerca que es desenvolupa a les Illes Balears en un format lúdic i entretingut. A més, permet conèixer tres centres o museus de la zona.
L’activitat és completament gratuïta, tot i que requereix inscripció prèvia a través d’aquest formularihttps://www.eventbrite.es/e/entradas-ciencia-a-tot-tren-2024-1053124466629
 

Contingut de les minixerrades

  • Míriam Salvà (UIB): «Reiniciar el codi cel·lular: la clau per a noves teràpies»
  • Biel Arbona (UIB): «Connectar ciutadania i ciència per combatre espècies invasores»
  • Maria Capa i Enrique Arboleda (UIB): «El sorprenent món dels cucs»
  • Alicia Sintes (UIB): «Einstein i les seves ones revolucionant l’Univers»
  • Andrea Están (UIB): «Els components d’utilitat de la closca d’ametlla»
  • Carolina Sitges (UIB): «El dolor: del teu cos al cervell; anada i tornada»
  • Joanna Blahopoulou i Silvia Ortiz (UIB): “IA a les aules: Foment de creativitat o de plagi?”
  • Ángel Amores (UIB): «Canvi climàtic: com podem saber si el culpable és l’escalfament global?»
  • Juan Antonio García (IFISC, UIB-CSIC): «Todo está conectado: redes, redes y más redes»
  • Josu Blanco (IFISC, UIB-CSIC): «El gran secreto de las estrellas: el plasma»
  • Víctor Vilarrasa (IMEDEA, UIB-CSIC): «La Terra té un secret»
  • Sara Castillo i Óscar Guadayol (IMEDEA, UIB-CSIC): «El maravilloso mundo de las diatomeas»
  • Pedro Robledo (IGME-CSIC): «El cambio global en Baleares: ¿volvemos al pasado?»
  • Aina Galmés i Natàlia Garcia (IDISBA): «Què és el sucre en sang? I què puc fer per no tenir-lo alt?»

 
Organització i col·laboracions

Aquesta activitat està organitzada conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Delegació Institucional del CSIC a les Illes Balears, l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB), amb la participació de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa); el Centre Oceanogràfic de les Balears (COB, IEO-CSIC); la unitat territorial de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) i el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB).

L’activitat Ciència a Tot Tren s’organitza amb motiu de la Setmana de la Ciència i forma part de la programació anual de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB, amb finançament específic de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

ciència a tot tren 2024 

 Amb la col·laboració de: 

financiado

Documentos relacionados

Páginas relacionadas