Festa i observació astronòmica per donar la benvinguda a "Filet d'Or" i "Catalineta"!

Contenido en el idioma por defecto

 Cartell observació

Dissabte dia 17 a partir de les 21:30h tindrà lloc una observació astronòmica popular i gratuïta, a l’exterior del Centre Empresarial Son Espanyol del ParcBit, per veure l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b, rebatejats  des de fa poques setmanes per la Unió Astronòmica Internacional (UAI) amb els noms de “Filet d’Or” i “Catalineta”, les protagonistes de la rondalla ‘Na Filet d’Or’, una de les obres de la cultura tradicional balear. Aquestes designacions han estat seleccionades per la UAI gràcies a la proposta presentada per l’equip Es nostro cel -amb el suport de la UIB- al concurs NameExoWorlds 2022.

Abans de l’observació, que se farà amb telescopis disposats per les associacions astronòmiques Club Newton i AstroMallorca, hi haurà una festa de celebració dins el pati del Centre Empresarial Son Espanyol del ParcBit per donar la benvinguda a “Filet d’Or” i “Catalineta”, amb coques i crespells per a tots els assistents. També se farà una connexió amb els portaveus d’altres entitats astronòmiques de les Illes, on al mateix temps s’estaran fent, igualment, observacions de l’estel i el seu exoplaneta. Així mateix, els centres escolars que han participat en el concurs explicaran les seves activitats realitzades fins a la data per tal d’aconseguir la fita de posar a “Filet d’Or” i “Catalineta” dins del firmament.

El punt de trobada és l’exterior del Centre Empresarial Son Espanyol del ParcBit, a partir de les 21:30h, just a l’entrada de les instal·lacions. Vos hi esperem! 

Planol 

Galeria d'imatges de l'acte d'observació

"Filet d'Or" i "Catalineta" arriben al firmament

Contenido en el idioma por defecto

Foto acte suport UIB

La Unió Astronòmica Internacional (UAI) anomena  l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b amb els noms Filetdor i Catalineta, protagonistes de la rondalla ‘Na Filet d’Or’, una de les obres de la cultura tradicional balear. Aquestes designacions han estat seleccionades per la UAI gràcies a la proposta presentada per l’equip Es nostro cel al concurs NameExoWorlds 2022.

Es nostro cel, que ha comptat amb el suport institucional de la Universitat de les Illes Balears, va proposar noms en llengua catalana per al sistema planetari de l’estel WASP-166, a la constel·lació d’Hidra i a 370 anys llum del Sol. El planeta d’aquest sistema és un Neptú calent, és a dir, un gegant gasós amb una massa menor a la de Júpiter i molt proper al seu estel. Filetdor fa referència a la serp marina daurada que protagonitza la rondalla mallorquina homònima «Na Filet d’Or». Na Catalineta és la nena petita que dona nom al planeta i, com és sabut, en aquesta rondalla viu una aventura sorprenent com a resultat de la seva trobada accidental amb la serp.

La rondalla «Na Filet d’Or» va ser triada entre les set propostes defensades pels alumnes de secundària del col·legi Bisbe Verger de Santanyí mitjançant una votació popular. La proposta, recolzada des de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC) de la UIB, va ser avalada científicament per investigadors de la Universitat de les Illes Balears, a més de nombroses institucions públiques tant nacionals com de les Illes Balears.

Acte de suport de la UIB

El passat 12 de gener, la UDCC-UIB va organitzar un acte públic de suport que va tenir lloc a la Fundació Sa Nostra, a Palma, per demanar a la Unió Astronòmica Internacional que l’estel WASP-166 i l’exoplaneta WASP-166b rebessin el nom de Filet d’Or i Catalineta. En aquest acte es va presentar el projecte a càrrec del doctor Sebastià Barceló, antic alumne de Física de la UIB i actualment investigador postdoctoral a la Universitat de Granada. També es va fer un reconeixement als alumnes de 4t d’ESO del centre Bisbe Verger de Santanyí (Mallorca), autors de la  proposta per donar el nom de la rondalla Na Filet d’Or a un sistema solar format per un estel i el seu exoplaneta. L’acte va comptar, a més, amb una taula rodona amb representants d’entitats astronòmiques i culturals de les Illes Balears.

La Unió Astronòmica Internacional és l’entitat encarregada de la denominació oficial dels cossos celestes. Des de fa anys condueix un procés participatiu per donar nom a alguns estels que posseeixen planetes al seu voltant, la qual cosa obre vies noves per a la comunicació de l’astronomia i fomenta l’adopció de noms amb significat cultural. En la convocatòria de l’any 2022, les propostes havien d’estar relacionades amb els objectius de la Dècada de les Llengües Indígenes (2022-2032) declarada per l’Organització de les Nacions Unides.

Páginas relacionadas